Koning Filip schudt iedereen wakker: ‘Deze toppers van N-VA en PS moeten van hem straks het veld in’

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Na vier weken moeten préformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) vandaag verslag uitbrengen bij koning Filip. Ze zullen allicht ontslagen worden van hun opdracht.

De vraag is wie er dan moet komen? Koning Filip wil N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette het veld insturen. Het zou in ieder geval een krachtig signaal van de vorst. Zo zal snel duidelijk blijken of ze willen samenwerken of niet.

Maar bij N-VA willen ze dat niet. Ze vinden het nog te vroeg om nu al Bart De Wever te laten opdraven. “De PS-achterban heeft een duidelijke voorkeur voor een regering zonder ons”, merkt de partij op in Het Laatste Nieuws. “Als we met hen in zee gaan, moet Magnette kunnen aantonen dat er echt geen andere optie was.”

“De koning zou beter iemand van Open VLD en CD&V het veld insturen. Niet wij, maar wel zij hebben de sleutel in handen.” Maar ook dat wordt moeilijk. Veel liberalen staan niet te springen voor die opdracht. Ze vinden dat N-VA en PS zelf hun vuile werk moeten opknappen.