Ben Weyts krijgt lading kritiek na voorstel: “Het verleden heeft al uitgewezen dat die aanpak niet werkt”

bron: Metrotime
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid voor Groen, is kritisch voor het idee van Ben Weyts. De minister van Onderwijs wil kleuters laten screenen op taal voor ze naar het lager onderwijs mogen.

Ben Weyts wil met de screening een eventuele taalachterstand zo vroeg mogelijk opsporen. Kinderen die een achterstand hebben zouden dan in een taalbadjaar terecht komen. Daar zouden ze een heel jaar werken rond hun taal.  

"Taalbaden zijn een goed idee, maar dan in het regulier onderwijs. Laat ons geen taalwoestijn maken door aparte taalklassen te organiseren", zegt Meuleman in een reactie. "Laat ons geen taalwoestijn maken door aparte taalklassen te organiseren. Nederlands leer je het best in een taalrijke omgeving. Het verleden heeft uitgewezen dat de aanpak zoals voorgesteld door Weyts, niet werkt."

Groen pleit voor investeringen in het kleuteronderwijs. En wil ook het debat opentrekken en niet alleen focussen op anderstaligen. “Taalongelijkheid treft ook kinderen die opgroeien in armoede”, vindt ze.