Ben Weyts krijgt volle lading: “Dit is wetenschappelijk gevaarlijk”

bron: De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Alle kleuters in het derde kleuterklasje moeten vanaf nu een taaltest afleggen. Dat heeft onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) gezegd. Wie een achterstand heeft en niet mee kan, moet een taalbad krijgen. Experts zijn niet allemaal overtuigd.

De details over de test zijn nog niet bekend gemaakt: “Hoe de test er concreet zal uitzien, wanneer die er exact komt en hoeveel de ontwikkeling zal kosten, weten we nog niet. Het is aan wetenschappers om dat uit te tekenen”, zegt Weyts. Wel zal het een uniforme test zijn voor heel Vlaanderen.

Toch zijn er wetenschappelijke vragen bij te stellen. “Een toets is sowieso een momentopname”, zegt Carolien Frijns, Arteveldehogeschool en Centrum voor Taal en Onderwijs in Leuven. “Hoe toets je zesjarigen op een betrouwbare manier? Dat is nog niet zo eenvoudig.”

“Eén test met één score, is wetenschappelijk gevaarlijk. De taalontwikkeling bij jonge kinderen verloopt erg grillig en is een proces van lange duur”, zegt Piet Van Avermaet, directeur van het Steunpunt Diversiteit & Lere