Ben Weyts wil ouders financieel straffen als hun kind niet presteert

door: STS
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil ouders van kleuters die niet taalvaardig genoeg zijn strenger aanpakken, bijvoorbeeld door een deel van hun kindergeld af te nemen.

Weyts (N-VA) krijgt heel wat kritiek op dat voorstel. "Kinderbijslag afnemen als sanctie kan juridisch gewoonweg niet omdat het een recht van het kind is, niet van de ouders", stelt Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) op Twitter.

"Alweer een ballonnetje op kap van het Groeipakket en kinderen", vindt het ACV. "De ondersteuning voor het kind mag geen instrument zijn voor het bestraffen van ouders. Daar worden kinderen niet beter van, integendeel."

"Voilà, daar heb je het. De taaltesten gingen dienen om kleutertjes vooruit te helpen, maar ze zijn nog niet ingevoerd of Ben Weyts wil ze al gebruiken om ouders te bestraffen. Want ja, daar gaat het Nederlands mee vooruitgaan… Pure symboolpolitiek", vindt Kim De Witte (PVDA).

"Van een minister zou je toch mogen verwachten dat zijn voorstellen steek houden en hij niet aan populistische steekvlam-politiek doet", schrijft Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). "In plaats van kinderen die het extra moeilijk hebben te ondersteunen, wil Ben Weyts hen bestraffen als hun ouders thuis geen Nederlands met hen spreken."

"De overheid heeft niets te zeggen over de taal die burgers thuis, op straat of in hun privégesprekken spreken. Is het Nederlands, West-Vlaams, Frans, Sanskriet of Esperanto, dat behoort tot het zelfbeschikkingsrecht van mensen", vindt Dyab Abou Jahjah.

"Ouders financieel straffen omdat hun kleuter niet slaagt voor een test, is geen goed idee", is Hilde Crevits (cd&v) van mening. "Het zal de kwetsbaarheid (en taalachterstand) vergroten. Het Groeipakket is er net om ouders én kinderen meer kansen te geven."