Rechter doet vreselijke vaststelling over overleden Julien Dumoulin: “Hadden zij hun werk gedaan, leefde hij nu nog”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
De familie van Julien Dumoulin kan het nog altijd niet begrijpen. De student wilde redder worden, maar kwam uiteindelijk om het leven in het zwembad.

De feiten dateren al van 24 juni 2011. Julien Dumoulin gaat in een Leuvens zwembad zwemmen in het 25 meterbad, maar tijdens het apneduiken gaat het fout. Het duurt elf minuten vooraleer de drie aanwezige redders opmerken dat ze moeten ingrijpen. Ze waren op dat moment met andere taken bezig.

Een week later geven de dokters de hoop op. Julien is hersendood en sterft op zijn achttiende. Na verschillende rechtszaken krijgt de familie nu toch gelijk. “Wij hebben nooit een rechtszaak gewild, maar zijn jarenlang op onbegrip gestuit en moeten leven met het feit dat de zwembaduitbater nooit echt de verantwoordelijkheid heeft genomen. Wij waren ook niet uit op een schadevergoeding, alleen op gerechtigheid”, zegt de peter van Julien in Gazet van Antwerpen.

Afgelopen woensdag kreeg de familie dan toch gelijk van het Antwerpse hof van beroep. Nv Sportoase Philipssite wordt strafrechtelijk gebied veroordeeld wegens “onopzettelijke doding door gebrek aan voorzorg”. En ook: “Als de redders zich uitsluitend met hun hoofdtaak hadden beziggehouden, dan had Julien Dumoulin nog geleefd."