Toestand in Syrische kampen is schrijnend: “Ze richten hun wapens op de kinderen”

bron: Humo
door: PMN
Radicaliseringsexperte Marion van San weet als geen ander hoe de toestand momenteel is in de kampen in het noorden van Syrië. Ze chat dagelijks met vrouwen die er verblijven.

“De toestand in die Syrische kampen is vandaag explosief”, licht Marion van San toe in Humo. “De berichten die ik krijg van de vrouwen gaan zeer vaak over hoe bang ze zijn. Het grootste deel van de vrouwen in die kampen heeft IS nog niet laten vallen, en dat zorgt voor voortdurende spanningen met wie de regels overtreedt.” 

“Wie zich in hun ogen niet correct gedraagt, wordt aangevallen. Er worden tenten in brand gestoken, er wordt gevochten met messen, vrouwen worden met stenen bekogeld.”

“Een vrouw vertelde me dat soldaten wapens richten op de kinderen, omdat ze 'kinderen van IS' zijn. Ze lossen zelfs schoten om hen bang te maken. De vrouw vertelde me over tyfus en tuberculose in het kamp, over ongedierte en een gebrek aan drinkwater.” 

“Ook haar kinderen werden ziek. Maar toen de moeder het geïmproviseerde ziekenhuisje bezocht in het kamp, zeiden de Koerden haar dat haar kinderen wat hen betreft mochten doodgaan."

Tags syrië