Straffe ontdekking: “Je kat los op straat laten lopen is strafbaar in België"

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)
In Nederland is men geschrokken. Twee onderzoekers stelden dat het verboden is om je kat los op straat te laten lopen.

Volgens Arie Trouwhorst en Han Samsen van de universiteit van Tilburg je kat los op straat lopen een overtreding van an de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn, die ons verplicht bepaalde soorten en leefgebieden te beschermen. “Dat betekent dat we mogelijke bedreigingen moeten beperken, en dat een kat laten rondlopen feitelijk verboden is”, concluderen ze in hun onderzoek.

Sterker nog, ook in ons land is het verboden om katten los op straat te laten lopen. Dat zegt professor Erik Matthysen, hoogleraar evolutionaire ecologie aan de Universiteit Antwerpen. “In theorie beschermt de Belgische wet alle broedvogels, zoals de duif, de koolmees, het winterkoninkje of de mus, maar ook bijvoorbeeld de spitsmuis”, zegt hij in Gazet van Antwerpen.  A”ls je kat zo'n dier opzettelijk doodt of verstoort, is dat in principe een overtreding. Maar in hoeverre de eigenaar hiervoor in gebreke kan worden gesteld, is niet duidelijk.”

Dierenliefhebber Chris Dusauchoit heeft ook liever dat katten binnenblijven. “Ik pleit niet voor een verbod op loslopende katten, maar ik roep katteneigenaars wél op na te denken over de omgang met hun huisdier. Behalve het argument dat loslopende katten een huizenhoge impact hebben op de bio- diversiteit, worden ze ook blootgesteld aan besmettelijke ziektes.” 

“En aan het moordende verkeer. Wist je dat in België alleen al jaarlijks 70.000 katten worden overreden? Dus ja, hou je kat binnen. Maar zorg dan dat er binnenshuis iets te beleven valt voor je dier."

Tags kat