“Zij zullen de eerste Vlaamse partij zijn die in de regering van Magnette gaan stappen”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Informateur Paul Magnette doet zijn uiterste best om een federale regering op de been te brengen. De PS’er denkt aan een paars-groene regering.

Hendrik Vuye, ex lid van N-VA, laat zich zijn licht schijnen over die federale formatie. "Het is één grote communicatieoorlog. Als iemand de migratienota van Magnette lekt in uw krant (DM 26/11), dan is dat met een bepaald doel voor ogen: de onderhandelingen bemoeilijken”, reageert Vuye in De Morgen. 

“Het paars-groene verhaal van Magnette zou je misschien zelfs kunnen zien als een manier om paars-geel later te verantwoorden, net zoals in Wallonië PTB eerst werd uitgesloten om met MR in zee te kunnen gaan. Magnette is wel de eerste toppoliticus die zijn nek uitsteekt. Je hebt er ook een die zich in stilte hult, behalve om te klagen dat iemand een mes tussen zijn ribben steekt."

Vuye weet ook welke Vlaamse partij als eerste zal toestemmen om deel te nemen. “Er is namelijk één grote klassieker in de Belgische politiek: je kan er altijd op rekenen dat de liberalen als eerste overstag gaan voor regeringsdeelname. Deelnemen is voor sommige partijen belangrijker geworden dan beleid voeren. Kijk maar naar de startnota van de Vlaamse regering. Wat zat CD&V daar in godsnaam aan tafel te doen?"