Toespraak van Theo Francken in Nederland zorgt voor ophef in België

bron: Nieuwsblad
door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Theo Francken heeft voor ophef gezorgd in eigen land met een toespraak die hij heeft gehouden in Nederland. De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft immers opnieuw vernietigend uitgehaald naar het Marrakesh-pact.

Het is ongeveer een jaar geleden dat N-VA de stekker uit de regering trok omdat die het Marrakesh-pact goedkeurde. Francken vestigde de aandacht hier opnieuw op tijdens een toespraak op het congres van het Nederlandse Forum voor Democratie.

"Soevereiniteit is vandaag een cruciaal begrip", benadrukte Francken. "Het Marrakesh-pact is een nieuwe aanslag op onze soevereiniteit, met de Verenigde Naties die zullen controleren of we het pact volgen. We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren."

Met zijn uithaal stelt het kopstuk van N-VA het migratiestandpunt van zijn partij opnieuw heel scherp nadat eerder deze week de onderhandelingsnota van informateur Paul Magnette (PS) was uitgelekt. De onderhandelingen voor een nieuwe federale regering blijven moeilijker dan ooit.