Theo Francken moet incasseren: "Ik geloof hem niet meer, hij is zijn morele gezag kwijt"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken (N-VA) was dinsdag een opvallende afwezige in de Kamercommissie toen er vragen gesteld werden over Melikan Kucam, de man die tot acht jaar cel veroordeeld is voor fraude met humanitaire visa.

Francken gaf eerder al toe dat de politieke eindverantwoordelijkheid in de zaak bij hem lag, als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De Standaard schreef bovendien in een dossier dat Francken dreigmails en concrete tips geneerde, kennis had van door Kucam gevraagde borgsommen en onwaarheden zou verteld hebben in de Kamer. Velen hadden hem dan ook graag aan de tand gevoeld, maar Francken daagde niet op.

Tim Vandenput (Open Vld) was scherp voor Francken. "Ik denk dat hij zijn morele gezag voor altijd kwijt is. Als hij nog eens komt toeteren in de commissie, zal ik hem alvast niet meer geloven", citeert Het Nieuwsblad hem.

Volgens Vandenput was de affaire-Kucam, en niet het Marrakesh-pact, de echte reden waarom N-VA opstapte uit de regering-Michel. "De N-VA wist dat dit zou uitkomen en wilde dat niet riskeren vlak voor de verkiezingen."