"Onmenselijk, te bizar voor woorden": Geboren in Amsterdam, opgesloten als illegaal

bron: NOS
door: Redactie
Afbeelding bron: NOS
Een 19-jarige jongen die geboren en getogen is in Amsterdam, zit momenteel opgesloten als illegaal. Nederland kan hem zelfs het land uitzetten.

De ouders van Amsterdammer Daniël Buter werden geboren in de Dominicaanse Republiek. Hun kind lieten ze toen hij nog een peuter was, achter bij zijn grootouders. Toen zijn moeder haar Nederlandse nationaliteit opgaf, gaf ze daarmee ook de Nederlandse nationaliteit van haar kind op. Zo glipte Daniël door het systeem, tot op het punt dat hij nu als illegaal opgesloten zit.

"Daniël is dubbel slachtoffer. Eerst wordt hij verlaten, nu wordt hij aan zijn lot overgelaten door de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Die wil hem uitzetten naar een land waar hij nog nooit geweest is, waar hij geen familie kent, geen woning heeft, geen opleiding of baan heeft en waarvan hij de taal niet spreekt", getuigt zijn raadsvrouw, Maroua Bensalah, aan de NOS. "Het is onmenselijk."

De jongen stond bijgeschreven in het paspoort van zijn moeder. Al die jaren had niemand opgemerkt dat hij eigenlijk officieel geen Nederlander is. Tot hij begin november werd opgepakt. "Plotseling belandt hij als vrije 19-jarige in de cel met verdachten van doodslag en witwassen. Te bizar voor woorden", aldus Bensalah.

In februari komt Buters zaak voor. Volgens zijn raadsvrouw is er kans dat de jongen in Nederland mag blijven, "als hij aannemelijk maakt dat hij altijd door zijn grootouders is verzorgd".

Tags illegaal