‘Niet Bart De Wever, maar wel deze Vlaamse politicus zal koning Filip het veld insturen’

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag moet informateur Paul Magnette verslag uitbrengen bij koning Filip. Het valt te verwachten dat de PS’er zijn opdracht terug aan de koning zal geven.

Het is uitkijken wat koning Filip zal doen mocht Paul Magnette zijn ontslag geven als informateur. In ‘De Morgen’ staat te lezen dat de koning dan opnieuw gesprekken zal voeren met de partijvoorzitters.

Zowel bij N-VA als bij CD&V hoopt men dat de koning Bart De Wever een informatie-opdracht zal geven. Maar zeker is dat nog niet. Er circuleert namelijk ook nog een andere naam in de Wetstraat.

Zo wordt ook de naam van parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) genoemd. Hij zou dan als een soort van tussenfiguur moeten fungeren. Dewael geniet aan beide zijden van de taalgrens respect, en heeft goede herinneringen aan de vroegere paarse regeringen. Tegelijk zou hij paars-geel kunnen aftoetsen.

Maar dat scenario zien ze bij Open VLD. “Niet aan de orde”, luidt het daar. Ze willen de rust binnen de partij bewaren en dus is het volgens hen beter als ze de partij nu niet aan zet is.