Vreselijke vaststelling over gevangenissen in ons land na belofte van minister Geens

bron: Radio 1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews/Google Maps
De gevangenissen in ons land zijn opnieuw zwaar overbevolkt. Momenteel zitten er bijna 10.900 gedetineerden in de cel, terwijl er maar plaats is voor ruim 9.200. Dat is een forse stijging.
Het was nochtans één van de grote beloften van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om het aantal gevangenen tegen het einde van de huidige legislatuur tot onder de 10.000 te laten dalen. In de zomer van 2018 leek dat even te lukken, maar sindsdien is het aantal toch weer aan het stijgen tot vandaag 10.900.
 
Er zitten vandaag ook nog 539 geïnterneerden in de gevangeniscel, terwijl deze mensen recht hebben op een gespecialiseerde zorg in instellingen van de psychiatrie. 
 
De overbevolking van de gevangenissen heeft zware gevolgen voor de gedetineerden en de cipiers. Sommige gevangenen moeten met twee in een kleine cel verblijven, anderen moeten op luchtmatrassen slapen, niet iedereen kan deelnemen aan de activiteiten, sommigen krijgen geen propere kledij en ook al het bezoek kan niet ontvangen worden. Daardoor zouden de gevangenen ook sneller agressiever worden en dat heeft dan weer gevolgen voor de cipiers.
 
Vanaf vanavond 22 uur leggen de socialistische en Christelijke vakbonden het werk neer in de gevangenissen.