Politiek journalist weet wat het niet zal worden: “Koning Filip gelooft niet meer in die coalitie”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip heeft gekozen om zo neutraal mogelijk te blijven en stuurde informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) het veld in.

Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (Groen) zijn twee verrassende namen. Iedereen had Bart De Wever (N-VA) meer kansen gegeven. “Wat heeft De Wever daar binnen gezegd? Dat weten we niet”, reageert politiek journalist Bart Brinkman in De Afspraak.

“De koning heeft geconcludeerd dat er één iemand heeft gezegd dat hij De Wever het wil. Coens wilde hem als informateur en Bouchez ook. Al de rest moest niet van De Wever weten.”

“Wat moet de koning dan doen? Als hij kiest voor De Wever gaan al die andere partijen zeggen dat de koning tegen hen is. Hij heeft dan maar voor een tussenweg gekozen. Ze gaan op papier ook paars-geel onderzoeken. Ik geloof niet dat het nog alle kanten opgaan.”

"Paars-geel is geen optie meer"
“Je kan niet terugschakelen naar paars-geel. Paul Magnette heeft wel zes partijen aan de tafel gekregen die wel wilden, maar beseften dat ze CD&V nodig hadden voor een ruimere meerderheid. Je kan paars-groen niet in de prullenmand gooien. Men zal met de N-VA overleggen om te kijken wat mogelijk is. Bij paars-geel zijn de moeilijkheden nog groter.”

“Je hoort ook wel dat De Wever zijn hand heeft opgestoken toen hij zag dat paars-groen wel zou werken. Hij werd ongerust. Men heeft vijf maanden gewerkt aan paars-geel. We horen dat de koning paars-geel verkoos. Hij is echter tot het inzicht gekomen dat paars-geel niet gaat.”