Wie wil bouwen of verbouwen moet héél veel geduld hebben: dit zijn de redenen

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De orderboekjes van de Belgische aannemers puilen uit. Dat heeft te maken met de lage woonrente, het afschaffen van de woonbonus en de schrik voor de almaar strengere en duurdere energiemaatregelen. Dat maakt dat wie wil bouwen, lang moet wachten op de aannemer. “Een jaar wachten is geen uitzondering meer”, klinkt het ook bij de Orde van Architecten.

“Meestal gaat het om een wachttijd van zes maanden en meer”, zegt Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw in Het Nieuwsblad. “Die wachttijd geldt voor getekende offertes. Het kan dus goed zijn dat je akkoord bent gegaan met een opdracht en de bijhorende prijs, maar dat de aannemer niet meteen kan beginnen. In werkelijkheid lopen de termijnen hoger op.”

Een jaar wachten op die eerste steen is geen uitzondering meer, bevestigt ook de voorzitter van de Orde van Architecten Marnik Dehaen. “De voorbije maanden is door het afschaffen van de woonbonus het aantal aanvragen fors gestegen”, klinkt het dan weer bij de Bouwunie. “Veel mensen wilden nog snel een huis kopen, dat het liefst ook nog eens gerenoveerd wordt.”

Tegen 2050 wil de Vlaamse regering bovendien dat iedere woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. De komende dertig jaar moeten tot 3 miljoen woningen energetisch geïsoleerd worden. De angst voor het onbetaalbaar worden van een woning zit er bij veel mensen in, waardoor ze nu nog snel willen (ver)bouwen.