Steven Vandeput onder vuur: "Hij moet zich verantwoorden voor die weggegooide miljoenen"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Defensie heeft enorme problemen met een type legervoertuig dat een upgrade ter waarde van 31 miljoen euro kreeg. Wouter De Vriendt (Groen) legt de politieke verantwoordelijkheid bij Steven Vandeput (N-VA).

44 legervoertuigen van het type Pandur zijn "niet-operationeel en niet baanvaardig om veiligheidsredenen", zo blijkt uit een nota van Defensie. De binnenkant is veel te klein geworden, waardoor 4 van de 5 bemanningsleden kleiner dan 1m70 moeten zijn. Bovendien zit het stuur tussen de benen en werken de remmen niet goed. In- en uitstappen is moeilijk, hetgeen een veilige evacuatie bemoeilijkt.

"De problemen begonnen in 2008 al, toen het voertuig is omgebouwd tot verkenningsvoertuig. Sindsdien kampen de Pandurs met een slechte wegligging en zijn de voertuigen te zwaar. Hierna zijn ze nooit meer operationeel ingezet", zei Wouter De Vriendt (Groen) op Radio 1.

Knipperlichten op oranje

De Vriendt legt de verantwoordelijkheid bij voormalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA): "Heel veel knipperlichten stonden op oranje, en toch heeft Vandeput in zijn strategische visie in 2016 beslist die Pandurs te upgraden. Daar zit de grote fout. Wij gaan voorstellen om Vandeput in een hoorzitting te ondervragen hierover. Het gaat uiteindelijk wel om 31 miljoen euro weggegooid belastinggeld."