GAIA maakt schokkende undercover-beelden: "Die dieren leven in een hel"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft in West-Vlaanderen undercover videobeelden kunnen maken in kalkoenkwekerijen. De toestand is er vreselijk.

In oktober trokken onderzoekers van GAIA naar drie kalkoenkwekerijen in West-Vlaanderen. Ze filmden er schrijnende situaties: "Het gaat om duizenden opeengepakte kalkoenen, fel verzwakte, creperende en gewonde dieren, die allerlei letsels vertonen. Zo hebben sommige kalkoenen een sterk beschadigd verenkleed en zijn er dieren met afgestorven huid op de kop en de flanken."

Op de beelden is ook te zien hoe de kadavers van dode kalkoenen in ver gevorderde staat van ontbinding op de grond liggen. De stalvloeren en de kalkoenen zelf zijn bedekt met uitwerpselen.

Ben Weyts moet ingrijpen

"In de laatste drie jaar werden in België jaarlijks meer dan 750.000 kalkoenen gekweekt en geslacht voor consumptie. Toch is er in ons land geen specifieke wetgeving om het welzijn van de vleeskalkoenen te beschermen. Er worden geen duidelijke wettelijke grenzen gesteld aan de bezettingsdichtheid: een kweker bepaalt zelf hoeveel kalkoenen hij/zij in een stal propt", klinkt het bij GAIA.

Michel Vandenbosch roept minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op tot actie: "De intensieve kweek van kalkoenen is volledig ontaard. Het hele systeem is een walgelijke aanfluiting van de notie dierenwelzijn. De ronduit abominabele tot afschuwelijke toestand die onze waarnemers aantroffen in de bezochte kalkoenkwekerijen zijn het beste bewijs van waar het gebrek aan wetgeving toe kan leiden."