"Als er nieuwe verkiezingen komen, wordt dat een Brexit-moment voor België"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Als de informateurs en de verschillende partijen er niet in slagen om een federale regering te vormen, zou dat tot nieuwe verkiezingen kunnen leiden. En dan is het erop of eronder voor België.

"Indien er nieuwe verkiezingen zouden komen, kan dat een 'Vlexit'-moment zijn", refereert journaliste Béatrice Delvaux van Le Soir naar de Brexit.

"De vraag zal gesteld worden: voor of tegen België. Als we naar nieuwe verkiezingen gaan met de vaststelling dat België niet meer werkt, dat we geen federale regering kunnen maken, dan is dé vraag over België gesteld. Dus dat is een Brexit-moment", zei Delvaux in 'De Afspraak'.

"Er is geen meerderheid om dit land te splitsen"

Karel De Gucht (Open VLD) zat ook aan tafel, hij gelooft niet dat er in Vlaanderen een meerderheid te vinden is voor separatisme, ook niet indien na nieuwe verkiezingen N-VA en Vlaams Belang een meerderheid zouden hebben

"Denk je echt dat er een meerderheid te vinden is om dit land te splitsen? Denk je dat dit land te splitsen ís? Je moet niet denken dan België uiteen halen makkelijker is dan het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie", zei De Gucht.