“Gedetineerden die een gevaar vormen voor de samenleving, moeten na de gevangenis extra begeleiding volgen”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
CD&V wil gedetineerden die veroordeeld worden voor een seksueel misdrijf verplichten om zich ook na hun celstraf te laten blijven begeleiden. Dat kwam fractieleider Servais Verherstraeten uitleggen op Radio 1.

Wij stellen vast dat steeds meer mensen zich in de gevangenis expliciet niét willen laten begeleiden", zegt Verherstraeten. "Ze zitten hun gevangenisstraf dan maar helemaal uit, en kunnen niet vervroegd vrijkomen." CD&V stelt daarom voor dat seksuele delinquenten na hun gevangenisstraf verplicht kunnen worden tot begeleiding. Als ze dat niet willen, kan die maatregel opgelegd worden in de gevangenis, of in een gesloten instelling’, aldus Verherstraeten. In de praktijk betekent het voorstel dat seksueel delinquenten ook na een gevangenisstraf niet zeker zouden zijn van hun vrijlating.

CD&V focust echter niet alleen op daders van seksuele misdrijven, maar wil dat eenzelfde verplichte begeleiding ook kan bij mensen met een serieuze verslaving aan drugs en alcohol of geradicaliseerden. "Eigenlijk gaat het om mensen die een gevaar vormen voor de samenleving", zegt Verherstraeten. "Als je tijdens je verblijf in de cel niets doet aan je problematiek, is dit een stok achter de deur." 

Vlaanderen gruwelde dit jaar van de moord op Julie Van Espen. De opvolging van seksuele geweldplegers staat nu dan ook hoog op de politieke agenda en dat heeft ook CD&V begrepen.