Bart De Wever heeft extreem jaar achter de rug: “Die wanhoop sleep ik gewoon mee in 2020”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever heeft niet meteen het vrolijkste jaar achter de rug. De voorzitter van N-VA had ook nauwelijks tijd voor zijn gezin.

“Het is een heel extreem jaar geweest”, vertelt Bart De Wever bij VTM-Nieuws. “Ik ben een heel afwezige vader geweest. Gelukkig zijn mijn kinderen niets anders gewoon. Ik doe dit namelijk al vijftien jaar.”

“Ze hebben een bekende vader. Die af en toe een schouderklopje krijgt, maar ook een af en toe een middelvinger opgestoken krijgt. Dat kennen ze. Ik heb soms wel het gevoel dat ik nog andere dingen zou kunnen doen in het leven, maar dat is een momentopname. Dat gaat voorbij.”

We zijn intussen ook al 215 dagen zonder federale regering en een oplossing is nog lang niet in zicht. “Dat is als natuurlijk alles behalve om vrolijk van te worden. Ik sluit het jaar ook af met een slecht gevoel. Het jaar is eigenlijk ook niet af. De wanhoop voor België sleep ik gewoon mee in 2020. Dat werpt voor mij een grote schaduw op deze kerstvakantie.”

"We waren niet onder de indruk van die schietpartij vlak voor ons huis"

In zijn eigen stad Antwerpen wordt De Wever geconfronteerd met drugsgeweld met bomaanslagen en schietpartijen. “Het is frustrerend dat ik daar als burgemeester niets aan kan doen. Dat is de wereldwijde mafia. Dat is de gerechterlijke politie die daar mee bezig is. Ik weet daar zelfs niets van.”

“Ja, er is zelfs geschoten vlak voor ons huis. Maar eerlijk, we waren daar niet van onder de indruk. We zijn intussen al wel wat gewend. Er zal iets extreems moeten gebeuren voor ons nog uit ons evenwicht te halen."