Informateurs Coens en Bouchez verrassen iedereen: Regering zonder N-VA, maar wel met deze partijen

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Volgende week maandag moeten informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) weer verslag uitbrengen bij koning Filip.

Het is nog zeer onduidelijk wat er daarna zal gebeuren. De koning kan hun opdracht verlengen. De informateurs zijn daar alvast geen vragende partij voor. Ze zouden liever een préformateur zien aangeduid worden.

De koning kan ook beslissen om Bart De Wever (N-VA) het veld in te sturen. Bij CD&V zijn ze erg te vinden voor dat scenario. Zij willen niet in een regering stappen zonder N-VA. Dat staat vandaag te lezen in de kranten.

In de wandelgangen van de Wetstraat valt te horen dat de informateurs nog maar weinig rekening houden met N-VA. Ze zouden werken aan een nieuwe federale regering zonder de grootste partij van Vlaanderen.

Volgens VRT-journalist Pieterjan De Smedt werkt men momenteel aan een paars-groene regering. Dat is dus een regering zonder N-VA, die ook maar een nipte meerderheid heeft. Daarom zou men ook CD&V aan boord willen. Of dat gaat lukken, zal later moeten blijken.