“Tijdens het turnen liep ik een hernia op, naar de dokter gaan was geen optie want ik had niet genoeg geld”

door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
Uit cijfers blijkt dat er steeds meer armoede is in het Vlaams onderwijs. Ook jongeren van het ASO-onderwijs worden getroffen.

De 25-jarige Eveline Meylemans kent het fenomeen maar al te goed. “Tijdens het turnen kwam ik plat op mijn rug terecht. De volgende ochtend kon ik niet bewegen van de pijn”, getuigt Eveline in De Standaard.

“Een hernia, bleek later. Naar de dokter gaan was geen optie: mijn begeleider kon pas de volgende dag met 25 euro langskomen. Omdat ik zonder briefje onwettig afwezig zou zijn, heb ik me dan maar naar school gesleept.”

Overdag zat Eveline op het ASO-college in Gent. Na school moest ze naar de schoolopvang. Eveline had een dagbudget van vier euro om eten te kopen. In de winter moest ze kiezen wat ze kopen: een jas of een broek?

"Naar de dokter gaan was geen optie, mijn begeleider kon pas de volgende dag met 25 euro langskomen"

Op haar zeventiende besloot ze om alleen te gaan wonen. Ze alleen maar een leefloon. “Op een gegeven moment zit je hoofd vol. Als je aan den lijve ondervindt hoe hard de wereld is, worden Duitse naamvallen een bijkomstigheid.”

Via een examencommissie kon Eveline toch nog haar diploma behalen. Daarna werd ze master in de sociale pedagogiek. Dit jaar begint ze aan een doctoraatsstudie. “Ik heb het geluk gehad de juiste mensen tegen te komen”, zegt ze. “Maar geluk zou geen factor mogen zijn. Armoede is in de eerste plaats een gebrek aan middelen. En wie geen geld of middelen heeft, mist kansen.”