Slimme camera’s betalen zichzelf terug: zoveel brengen GAS-boetes op

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Sinds juli 2014 mogen gemeentes ook verkeersovertredingen beboeten met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). Dat zorgde de voorbije 6 jaar voor een vertienvoudiging van de inkomsten.

In 2014 mochten de gemeentes voor 4,4 miljoen euro aan GAS-boetes ontvangen. In 2018 was dat bedrag gestegen tot 42,6 miljoen euro, een vertienvoudiging. Voor dit jaar worden de inkomsten geschat op 47 miljoen euro.

Volgens Gazet van Antwerpen blijkt uit de cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur dat vooral de grote steden Antwerpen, Leuven, Gent, Mechelen en Oostende profiteren.

Ook snelheidsovertredingen

In Antwerpen wordt gerekend op een daling van de inkomsten nu de lage-emissiezone (LEZ) ingeburgerd raakt. In Gent blijft de tendens omhoog gaan, met na het circulatieplan in 2017 nu ook de LEZ sinds begin dit jaar.

De Vlaamse regering wil er ondertussen snel voor zorgen dat ook snelheidsovertredingen in zone 30 en zone 50 met GAS-boetes kunnen bestraft worden in plaats van met een proces-verbaal zoals nu.