Experten zijn duidelijk: "Zo bespaar je nu honderden euro's op energiefactuur"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Pixabay

Het is momenteel een goed idee om je energiecontracten eens onder de loep te nemen. Dat kan je heel wat geld besparen.

Anderhalf jaar geleden piekten de energieprijzen. Nu zitten de prijzen van gas en elektriciteit in dalende lijn, maar wie een vast contract heeft afgesloten profiteert niet van die prijsdalingen. Een nieuw vast contract afsluiten kan je geld besparen.

In januari 2023 betaalde je gemiddeld 1.429 euro per jaar voor een vast contract voor elektriciteit. In maart 2024 is dat nog maar gemiddeld 614 euro per jaar. Voor een vast contract voor gas betaalde je in januari 2023 gemiddeld 2.266 euro per jaar, nu is dat gemiddeld 948 euro per jaar.

"Je kan zeker fors besparen op je energiecontract, omdat de prijzen op de markt gedaald zijn", zei consumentenexperte Safia Yachou op VTM. "Dat komt doordat we minder afhankelijk zijn van Russisch gas."

"Energieleveranciers staan natuurlijk niet te popelen om klanten te verliezen, dus wat doen ze? Ze houden hun klanten vast door hen kortingen te geven, of andere voordelen. Maar het loont wel degelijk de moeite, omdat je soms wel honderden euro's kan besparen door bepaalde vergelijkingen te maken."

Variabel contract

"Wie overstapt naar een contract met een variabele prijs, kan zelfs nog meer besparen. Op dit moment is een variabel contract gemiddeld op jaarbasis zowat 450 euro goedkoper dan een vast contract, voor gas en elektriciteit samen", meldt VRTNWS.