Nieuwe taks gaat gas, mazout en tanken duurder maken: "Jaarlijks dit bedrag extra ophoesten"

door: STS
Tanken - diesel
Afbeelding bron: Photonews

Een nieuwe taks die vanaf 2027 geheven wordt op benzine, diesel, stookolie en gas baart de PVDA zorgen. "Gezinnen in ons land zullen gemiddeld 243 euro extra moeten ophoesten voor brandstof en verwarming", klinkt het.

In de klimaatplannen die minister voor Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) in de Kamer uit de doeken deed, staat de zogenaamde "koolstoftaks".

"Vanaf 2027 zouden we meer moeten betalen voor benzine (+0,10 €/l), diesel (+0,12 €/l), stookolie (+0,12 €/l) en gas (+0,009 €/kWh)", zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

"Voor een gezin dat 15.000 km per jaar rijdt op diesel wordt tanken 90 euro duurder. Voor wie verwarmt en kookt op gas met een gemiddeld verbruik van 17.000 kWh/jaar tikt de energiefactuur 153 euro extra aan. In totaal goed voor 243 euro aan koolstoftaks per jaar."

"De federale regering wil ons blauw doen betalen aan groene taksen. Asociaal én inefficiënt, vinden wij. Het jaagt de werkende mensen alleen maar op kosten en het helpt het klimaat voor geen meter vooruit."

"Maakt zo'n maatregel het openbaar vervoer plots toegankelijker, stipter en comfortabeler? Ik dacht het niet. Gaan mensen plots wél hun huis kunnen isoleren? Integendeel, ze houden nóg minder over aan het einde van de maand", aldus Hedebouw.

Hij pleit voor massale publieke investeringen in het openbaar vervoer en een publieke aanpak voor het isoleren van gebouwen.