Premier De Croo reageert na het terughalen van 6 IS-vrouwen en hun kinderen

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdagavond is in België een vliegtuig geland met 6 IS-vrouwen en hun 10 kinderen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft hierover een mededeling verspreid.

Het gaat om 6 IS-vrouwen uit Syrië en hun 10 kinderen die allemaal jonger zijn dan 12 jaar. Het doel is het welzijn van de gerepatrieerde kinderen te garanderen.

De 6 vrouwen werden overgebracht naar de gevangenis. De kinderen werden overgedragen aan het Jeugdparket, dat de nodige maatregelen nam overeenkomstig de wet betreffende de jeugdbescherming. 

"De repatriëring werd georganiseerd overeenkomstig de besluiten van de Nationale Veiligheidsraad van 3 maart. Prioriteit is daarbij steeds geweest om de kinderen in veiligheid te brengen. Alle operaties werden uitgevoerd volgens het vooraf opgestelde plan", aldus Alexander De Croo.

"Namens de regering wil ik alle diensten bedanken die aan de missie hebben deelgenomen en deze tot een goed einde hebben gebracht." 

"België dankt ook de Iraakse autoriteiten, de regionale regering van Koerdistan en de lokale de facto autoriteiten van Noordoost-Syrië voor het faciliteren van de terugkeer van de kinderen."