Opnieuw IS-vrouwen en kinderen teruggehaald: Theo Francken heeft zorgwekkende info over hen

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn opnieuw IS-vrouwen en hun kinderen teruggebracht naar België. Dat gebeurde afgelopen nacht.

"Afgelopen nacht werd de laatste fase uitgevoerd van een operatie om 16 Belgische kinderen uit Syrië te repatriëren, die vergezeld werden door hun Belgische moeders", meldt het Openbaar Ministerie.

De vlucht, die verzorgd werd door Defensie, landde afgelopen nacht om 01.30 uur.

"Ze werden teruggehaald met twee (!) A400M megatransportvliegtuigen van Defensie en een kleine Falcon", schrijft Kamerlid Theo Francken in een blog.

"Onder de gerepatrieerden bevinden zich vrouwen die actief meevochten, fier poseerden met een AK-47 machinegeweer en zelfs het jihadi-lief waren van top IS-kopstuk en aanslagenbrein Benyouchef."

OCAD

"De meerderheid van de vrouwen is reeds veroordeeld in ons land. Een minderheid moet nog worden berecht", stelt het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD).

"Alle vrouwen hebben een aanhoudingsmandaat tegen zich lopen. Bij hun terugkeer, tijdens en na hun periode in de gevangenis, zullen ze nauwlettend worden opgevolgd.".

"In totaal zijn er sinds het uitbreken van het conflict al een veertigtal kinderen teruggekeerd. Ze werden opgevangen door de bevoegde diensten voor de begeleiding van minderjarigen in België. Op basis van onze informatie gaat het met de meeste van deze kinderen de goede kant uit."