Lorin Parys over terugkeer IS-vrouwen: "Als Vlaamse moeder word je dan van je kind gescheiden"

door: MRO
Vlaams Parlement
Video bron: Vlaams Parlement

De regering maakt werk van de terugkeer van IS-kinderen en hun moeders. Lorin Parys, ondervoorzitter bij N-VA, klonk hierover scherp in het Vlaams Parlement.

"De repatriëring van moeders die naar Syrië zijn getrokken, is een federale discussie, en het standpunt van mijn partij is daar ook redelijk helder over. Eenmaal die kinderen hier zijn, vallen ze natuurlijk onder een Vlaamse jeugdhulpmaatregel."

Lorin Parys wijst op een tegenstelling. "Als je een Vlaamse moeder bent, en je brengt je kind in een verontrustende opvoedingssituatie en er is geen enkele andere optie, dan word je van je kind gescheiden. Dat is de regel, dat vinden we normaal."

"Als je een moeder bent die de Islamitische Staat (IS) steunt, en je brengt je kind in een verontrustende opvoedingssituatie omdat je het meeneemt naar Syrië, dan is dat voor de federale overheid net de reden – vanwege het feit dat moeder en kind niet gescheiden mogen worden – om ze samen terug naar hier te brengen."

"En om het dan nog paradoxaler te maken: één keer dat ze hier zijn, worden het kind en de moeder toch van elkaar gescheiden. Daar is mijn verstand echt te klein voor", besluit Lorin Parys.