Sammy Mahdi geschokt door wat burgemeester met asielzoekers wil doen op kerstavond

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is geschokt dat de burgemeester van Spa aan de vooravond van Kerstmis via dwangsommen asielzoekers uit een opvangcentrum wil zetten.

De burgemeester van Spa wil de capaciteit van het opvangcentrum verlagen van circa 400 personen die er nu verblijven, tot circa 200 personen.

Spa eist een dwangsom van 330.000 euro, en daar komt 10.000 euro per dag bij. "Na vele maanden van constructieve dialoog kiest het lokaal bestuur enkel de weg van de confrontatie. En dit terwijl er nog steeds veel moeilijkheden zijn om alle asielzoekers die zich dagelijks melden een opvangplaatsen te bieden", stelt Mahdi.

"Er zijn vandaag 550 bedden in Spa die slechts gedeeltelijk worden gebruikt, en Fedasil kwam tegemoet aan de bezorgdheden van de burgemeester. Onze uitgestoken hand wordt nu afgewezen. 10.000 euro per dag omdat we mensen opvangen. Eerlijk, ik begrijp dit niet."

Mahdi wil alleszins niet toegeven. "Ik betaal liever dwangsommen om mensen op te vangen, dan dwangsommen om mensen op straat te laten slapen."