Analist heeft het uitgezocht: "Zonder hem doet Anderlecht het veel beter"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Eddy Snelders heeft het voor Het Nieuwsblad uitgezocht. De statistieken liegen er niet om. RSC Anderlecht doet het veel beter als Vincent Kompany niet meespeelt.

De cijfers spreken voor zich. Met Kompany erbij haalt Anderlecht 12 op 36. Zonder hem staat de teller op 22 op 42.  Een verschil van maar liefst 20 procent. Geen cijfers om naar huis te schrijven wel, maar toch wel opmerkelijke cijfers volgens Eddy Snelders.

En hij weet ook wat de reden daartoe is.  "Met Kompany op het veld zullen zijn ploegmaats geremder voetballen. Dan wordt er te veel aan het systeem gedacht en moet er constant over de grond gevoetbald worden. Dan zit er minder natuurlijke schwung in het elftal."

Kompany eist ook alle aandacht op. Met hem tussen de lijnen kijkt iedereen naar hem. Dan eist hij de bal op en nemen de andere spelers minder verantwoordelijkheid op. "Bij City voetbalde hij weliswaar op dezelfde manier, maar daar had hij ploegmaats die van een half mislukte passs nog een goede bal maakten. Als zijn passes bij Anderlecht niet op de centimeter juist zijn, gaat de bal verloren."