Alexander De Croo haalt uit: “Dat is net het grote probleem voor burgers in ons land met hun belastingen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Alexander De Croo is niet overtuigd van de recepten van Thomas Piketty. Die stelt dat in Europa de rijkste tien zo’n 55 procent van alle vermogen, en de onderste helft slechts vijf procent.


Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) uit in Knack zijn bedenkingen. “Thomas Piketty gebruikt geen Belgische data. Dat stoort me altijd wat aan iedereen die op basis van zijn werk een discussie over België wil voeren.” 

“Hij schrijft meer over, bijvoorbeeld, de uitwassen in Angelsaksische landen. Ik ben daar ook geen fan van, maar zijn analyse klopt niet een-op-een voor België. De recepten van Piketty zijn voor ons land zo’n beetje het advies dat een tandarts geeft over een heupoperatie.”

Belastingen
In België bezit de rijkste tien procent 42 procent en de onderste helft 11,5 procent. “Mensen mogen van mij veel verdienen, als ze ook maar veel bijdragen. Dat doen ze ook. Het probleem van dit land is echt niet dat de overheid te weinig belastingen int, het probleem van dit land is dat burgers voor hun belastingen te weinig terugkrijgen.”

Snelste weg om rijk te worden
Piketty zegt ook dat de rijken meestal veel geld verdienen door geluk te hebben, dus kunnen we dat geld beter gebruiken om iedereen vooruit te helpen. “Dat is weer zo’n typische redenering van Piketty”, gaat De Croo verder. “Alsof mensen die erin slagen wat vermogen op te bouwen enkel maar geluk hebben gehad.” 

“De snelste weg om in dit land een eigen vermogen op te bouwen is succesvol ondernemerschap, en dat hebben ondernemers maar zelden aan hun ouders te danken. Het klopt wel dat de sociale mobiliteit hier veel te laag ligt, en dat is zeker voor liberalen een groot probleem."

Arbeidsmarkt
"Er wordt in België veel te weinig ondernomen, omdat veel markten afgeschermd zijn voor buitenstaanders. Onze arbeidsmarkt is ook veel te rigide, en mensen die hun best doen, zitten veel te snel in de hoogste belastingschijf. Dat fnuikt het ondernemerschap."