Kick Out Zwarte Piet nu ook aanwezig op carnaval: “Wat we zien is racisme en discriminatie”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Op veel plaatsen wordt er dit weekend het feest van carnaval gevierd. Vlaams minister van Samenleving Bart Somers (Open VLD) liet de carnavalsvierders van Aalst al weten dat ze niet met bepaalde dingen niet mogen lachen.

Ook in Nederland viert met carnaval en daar is nu een discussie ontstaan over de kostuums die men draagt. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mengt zich niet alleen met Sinterklaas, nu ook met Carnaval. 

Ze hebben verschillende meldingen gekregen van racistische outfits. "Carnaval is een mooie traditie waarin alles op zijn kop mag", schrijft KOZP Den Bosch in een oproep op Facebook. "Daarom is het het allermooiste als het ook echt een feest voor iedereen is; dus zonder racisme."

Stefan van KOZP kan zich al voorstellen wat er gaat gebeuren. “Nu met het coronavirus zullen we waarschijnlijk ook veel Chinese vermommingen zien met mondkapjes. Het leidt tot racistische uitingen", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

Hij zegt geen heksenjacht te willen organiseren maar vooral in kaart te brengen wat er precies gebeurt met carnaval. De verzamelde informatie zal hij overhandigen aan antidiscriminatiebureaus in verschillende steden.