Veiligheidsexperts luiden alarmbel: "Wachten op de eerste ramp hiermee, met grote kans op slachtoffers"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Ondergrondse parkeergarages en elektrische wagens zijn een potentieel dodelijke combinatie. Dat stelt een Nederlandse hoogleraar.

De lithium-ion batterijen zijn gevaarlijk wanneer ze in brand vliegen, bijvoorbeeld tijdens het opladen. Het vuur verspreidt zich dan bijzonder snel en de vlammen worden bovendien extreem heet. Er komen in dat geval ook extreem giftige dampen vrij. Gecontroleerd laten uitbranden van het voertuig is vaak de enige oplossing.

"Het is wachten op de eerste ramp, waarbij een grote kans is op slachtoffers", stelt de Nederlandse hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale in het tv-programma 'Kassa'.

Zo zou zo'n brand de hele constructie van het gebouw in gevaar kunnen brengen, waardoor het plafond zou kunnen inzakken, met alle gevolgen van dien voor de bewoners boven de parkeergarage.

Brandweer

Veiligheidsexperts ijveren ervoor om het ondergronds opladen van elektrische wagens dan ook te verbieden. Als dat niet kan, zou het alternatief zijn om laadpalen enkel dichtbij de uitgang van de parkeergarage te plaatsen. Zo kan de brandweer er gemakkelijker bij.