Politieke partij in Beringen eist drastische maatregel voor carnaval: “Kwart van bevolking is hier wel moslim, hé”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is in Beringen ophef ontstaan. Daar zorgt een politieke partij voor die niet in de gemeenteraad zetelt.

De lokale politieke partij Interactief Beringen heeft een verzoekschrift ingediend bij de gemeenteraad. Ze vinden het niet kunnen dat “zuipfeesten”, waarmee ze verwijzen naar carnaval, gefinancierd worden met geld uit de stadskas. Dat schrijft Belang van Limburg.

“Het is ongehoord is dat het stadsbestuur een doodgebloede, nutteloze traditie van carnaval probeert te doen heropleven”, staat te lezen in het verzoekschrift. De partij benadrukt ook dat een kwart van de bevolking moslim is. Ze eisen ook inzage in de subsidies die de verenigingen krijgen van de stad.

Geen meerwaarde
“Het is niet alleen frappant dat het stadsbestuur het voortouw neemt in heel dit decadente vertoon, maar dat het ook heel wat werkuren - bekostigd door de Beringse belastingbetaler - erin pompt. Het kan niet dat zulke zuipfeesten worden gefinancierd uit de stadskas. Een carnavalsstoet biedt geen enkele meerwaarde aan de superdiverse samenleving die onze mijnstad rijk is”, klinkt het.

Carnavalsstoet
Burgemeester Thomas Vints (CD&V) toont begrip, maar heeft ook zijn bedenkingen. “Wel is het jammer dat een volksfeest wordt geminimaliseerd tot een feest dat alleen voor niet-moslims is”, zegt hij. 

“Ik heb mijn twijfels dat Interactief Beringen spreekt voor de hele moslimgemeenschap in Beringen. Ik begrijp ook niet waarom ze tegen de stoet zijn die we terug in het leven roepen voor alle inwoners. Op een carnavalstoet zie ik vooral blije kinderen en mensen die feestvieren. Maar we verplichten niemand om deel te nemen."