Gwendolyn Rutten is het beu: “Stop met zo’n dingen over de Franstaligen te zeggen want het klopt niet”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Gwendolyn Rutten is het beu. De uittredend voorzitter van Open VLD wil op een positieve manier aan politiek doen, maar merkt dat ze heel wat tegenstand krijgt.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) is voorstander van een paars-groene regering. “Als democraat vind ik het logisch dat je eerst naar de twee grootste democratische partijen (PS en N-VA, red.) kijkt. Alleen: in de afgelopen negen maanden is dat acht maanden geprobeerd. Als het niet gaat, gaat het niet”, bedenkt Rutten zich in Het Nieuwsblad. 

“Als je de situatie goed analyseert, wist je dat eigenlijk bij het begin al. Ik vond in november dat we genoeg tijd hadden verloren. Ik heb mijn nek uitgestoken en ik heb daar nog geen seconde spijt van gehad. Maar je krijgt dan alles en iedereen over je heen. Het probleem is dat we in dit land al 20 jaar gevangenzitten in een logica die voortdurend een vijand zoekt.” 

Franstaligen
“We moeten een Belgische regering maken, met maatregelen van Oostende tot Aarlen. Het is totaal verkeerd om het land op te delen alsof alle Vlamingen hetzelfde denken en alle Walen een ander soort mensen zijn met totaal andere gedachten.” 

“Alle Franstaligen afschilderen als potverteerders, luieriken en uitkeringstrekkers, en alle Vlamingen als mensen die de rekeningen betalen, is gewoon niet juist. Iemand als Jan Peumans is ook een Vlaams-nationalist, maar die zal niet gauw Franstaligen beledigen."