Verontrustende ontdekking bij patiënten die getest zijn op coronavirus: “Zo kunnen ze nog veel mensen besmetten”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Bij wie het coronavirus ontdekt is, wordt in quarantaine geplaatst. De persoon in kwestie moet dan 14 dagen in die quarantaine blijven.

Op die manier hoopt men het virus onder controle te houden. Maar volgens experts is dat niet de beste manier. “We kunnen beter stoppen met dat systematisch testen”, zeggen experts nu in Gazet van Antwerpen.

In het testlab van Leuven is men al selectiever geworden op wie men gaat testen, aangezien de voorraad met de dag slinkt. Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey gaat zelfs nog een stap verder en vindt dat we moeten stoppen met mensen te testen.

Nutteloos
“Het is nutteloos iedereen te blijven testen op dat coronavirus”, zegt hij. “Ongeacht of we nog voldoende materiaal hebben. Die tests veroorzaken heel wat overlast bij de huisartsen. Zij moeten bijna 48 uur wachten op de resultaten en in die tijd kan een persoon veel mensen besmetten.”

Volgens hem is het beter dat iedereen met griepsymptomen thuisblijft. Die tests waren volgens Devroey goed toen er nog geen gevallen in ons land waren, dat is nu wel even anders. “Dan wisten we of de epidemie ons land had bereikt of niet. Maar nu verdubbelt het aantal besmettingen bijna elke dag. Weten of je het hebt of niet, draagt weinig bij aan de patiënt. Die tests genezen je ook niet en er is geen medicatie, ze zijn dus geen meerwaarde."