PVDA doet opvallende vaststelling in verband met pensioenen van Belgen: "Ze worden met een kluitje in het riet gestuurd"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay
De lage pensioenen is een thema dat hoog op de politieke agenda wordt gehouden. PVDA komt naar buiten met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat maar liefst 90% van de vrouwen een pensioen heeft dat lager ligt dan 1500 euro netto. 'Ze worden met een kluitje in het riet gestuurd voor wat ze presteren in hun leven', klinkt het.

In de pensioendiscussie wordt het minimumbedrag van 1500 euro door zowat alle partijen naar voor geschoven. PVDA pleit voor een pensioen van 1500 euro voor iedereen. De partij stelt echter vast dat er een grote kloof gaapt tussen de pensioenen van mannen en vrouwen.

Het pensioen van vrouwelijke werknemers en zelfstandigen ligt een derde lager dan dat van hun mannelijke collega’s. Een op de drie vrouwen heeft een pensioen van minder dan 750 euro netto per maand (357.063 vrouwen in totaal), drie op de vijf hebben een pensioen van minder dan 1.250 euro netto per maand (684.447 vrouwen) en negen op tien hebben een pensioen van minder dan 1.500 euro netto per maand (1.035.733 vrouwen). Dat blijkt uit een studie van PVDA.

Bugerwet voor minimumpensioen

“We kunnen deze pensioenkloof voor een groot deel wegwerken door een minimumpensioen van 1.500 euro netto per maand in te voeren. 175.000 burgers dienden daarvoor een burgerwet in. Maar de bespreking van die burgerwet is al meer dan 80 dagen geblokkeerd in het parlement”, laat PVDA-voorzitter Peter Mertens weten aan onze redactie.

“Méér dan 1 miljoen vrouwen in ons land hebben een pensioen onder de 1.500 euro netto per maand. Dat gaat hier over 9 op 10 vrouwelijke werknemers en zelfstandigen. Een overdonderende meerderheid dus. Daarom vragen wij alle partijen om de blokkade rond onze Burgerwet voor een minimumpensioen naar 1.500 euro netto op te heffen.”