Vanaf morgenmiddag nieuwe verregaande maatregelen in ons land: Al deze winkels moeten dicht, supermarkten blijven open

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De maatregelen van donderdag gaan nog strenger worden. Met deze maatregelen hoopt men het coronavirus in ons land nog meer te kunnen indijken.

Vanaf morgenmiddag 12 uur komen er dus verstrengde maatregelen in het land. Die moeten zorgen dat we het coronavirus nog beter kunnen indijken. Dat heeft de Nationale Veiligheidsdienst beslist.

"We hebben een nieuwe stand van zaken opgemaakt", licht premier Sophie Wilmès toe. "De evolutie van de situatie zet er ons toe om harde maatregen te nemen. Dat hebben we de voorbije dagen ook al gedaan. Dat waren heel ingrijpende maatregelen."

"Ik zou me willen richten tot ieder van jullie. Ik wil jullie danken om de maatregelen te respecteren. Het succes van onze strijd is onvermijdelijk verbonden aan de persoonlijke inzet van ons. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken."

Thuisblijven
"Mensen moeten thuisblijven om maximaal contact met de buitenwereld te vermijden. Essentiele verplaatsingen zijn nog wel toegestaan. Je mag nog wel buitenkomen, dat is zelfs aan te raden, maar bewaar voldoende afstand. Je doet dit enkel met leden van je gezin".

Bedrijven
"Bedrijven moeten telewerk organiseren voor alle functies. Bedrijven die dat niet kunnen moeten de regels voor sociale afstand maximaal respecteren. Als de overheid vaststelt dat dit niet gebeurt, krijgt het bedrijf een zware boete. Als er nadien nog een overtreding komt, moet het bedrijf de deuren sluiten."

Deze winkels blijven open
Met uitzondering van voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels en banken moeten alle winkels sluiten. Verplaatsingen naar het werk zijn toegestaan, maar thuiswerk is wel de norm. Je mag ook enkel met je gezin buiten, niet met bijvoorbeeld een groep vrienden.

Supermarkten en kappers
In de supermarkten mogen nog maar een beperkt aantal klanten binnen en dat voor maximum 30 minuten. Kappers mogen nog maar één klant per keer toelaten. Niet-essientiele reizen naar het buitenland zijn verboden. Ook markten zijn niet meer toegestaan. "De politie zal er op toezien dat deze maatregelen worden nageleefd worden", zegt Wilmès nog.

De maatregelen gaan dus sowieso weer een effect hebben op ons dagelijks leven. De maatregelen gelden tot 5 april.