Streng gelovigen Joden in Antwerpen vormen groot risico voor coronavirus: “Tot vorige week nog doopfeesten”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is nog een kwetsbare groep in ons land die zeer vatbaar is voor het coronavirus. Het gaat om de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Vooral de streng gelovigen begeven zich op glad ijs.

Leiders van de Joodse gemeenschap vrezen zelfs dat 85% van hun gemeenschap een groot risico loopt om besmet te raken met het coronavirus. Dat is opvallend meer dan bij de Belgische bevolking.

In de ultraorthodoxe gemeenschap Haredi zijn er wereldwijd al 550 Joden overleden aan het coronavirus. Het zijn vooral de streng gelovigen die een groot risico lopen om besmet te raken. Dat heeft te maken met dat deze mensen op kleine oppervlakten samenleven, regelmatig drukke religieuze bijeenkomsten bijwonen en niet altijd de actualiteit volgen, meldt Gazet van Antwerpen.

In Antwerpen wonen er ongeveer 25.000 Joden. Het goede nieuws is dat het merendeel zich aan de opgelegde voorschriften houdt. Het zijn vooral de streng gelovigen die een gebrek aan kennis hebben over het virus en vormen de strenge maatregelen een probleem. 

“De meeste Joden hebben veel sociale contacten, maar het zijn ook mensen die veel reizen. Daardoor ligt het risico op besmetting vanzelf hoger. Het goede nieuws is dat nu ook de meeste strenggelovigen hun gedrag hebben aangepast. Daarin heeft de opperrabbijn een groot aandeel”, verduidelijkt stichter van Joods Actueel en N-VA-Kamerlid Michael Freilich.

“Ondertussen is ook bij de ultraorthodoxe gemeenschap het besef doorgedrongen dat het af te raden is om in grote groepen bij elkaar te komen. Tot vorige week werden er in sommige kringen nog religieuze bijeenkomsten gehouden en vonden ook zaken zoals doopfeesten plaats."