Reis geannuleerd? Dan heb je op meer recht dan minister beloofde

door: BVDO
Heel wat mensen zien hun reizen geannuleerd worden door de touroperators. Minister Nathalie Muylle liet weten dat je in ruil voor een pakketreis een voucher krijgt, maar de Europese Unie ziet dat anders.

Een pakketreis, bijvoorbeeld vlucht en hotel, die niet doorgaat door het coronavirus, moet volgens minister Nathalie Muylle gecompenseerd worden met een voucher voor een latere datum. De bedoeling was om geen terugbetalingen te vragen, omdat dit de reissector in nauwe schoentjes zou brengen.

Maar Didier Reynders, Europees commisaris voor Consumentenzaken, zegt dat dit niet strookt met de Europese regelgeving. Als mensen dat willen, moeten ze ook hun geld terug kunnen krijgen. "Het is voor de sector beter dat mensen voor een voucher kiezen", vertelt Reynders. "Maar het moet een vrije keuze zijn."

Zo kondigde Sunweb vandaag bijvoorbeeld aan dat alle vakanties met een vertrekdatum tot en met 17 april geannuleerd worden. Ook de betaaldatum voor latere reizen wordt aangepast. Normaal moet je bij Sunweb zes weken op voorhand de volledige reissom betaald hebben, dat werd nu teruggebracht tot twee weken. Klanten krijgen bij Sunweb een waardebon die één jaar geldig is, voor een nieuwe reis naar een bestemming naar keuze.