Antwerpse rechter snoeihard over Koen Geens: "Al Capone beslist alles met vriendjespolitiek"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Magistraat Pierre Thiriar heeft zondag op sociale media enorm uitgehaald naar het beleid van justitieminister Koen Geens.

Even voorstellen. Pierre Thiriar is raadsheer in burgerlijke zaken bij het hof van beroep in Antwerpen. In vakbladen publiceert hij geregeld als criticus over het werk van justitieminister Koen Geens. Maar deze keer ging hij wel heel erg ver. Thiriar liet op LinkedIn zijn kritiek horen op het Koninklijk Besluit dat de werking van het gerecht in de coronacrisis moet regelen.

Volgens Thiriar laat Geens zich in met vriendjespolitiek. Geens zou het werk overlaten aan “professoren die geen enkele praktijkervaring of kennis van het werkveld hebben”, zo laat Thiriar horen. "Dan weer wordt de wetgeving opgesteld door vrienden van het oude advocatenkantoor van minister Geens."

En de finale van zijn rede was er echt op inhakken. "Minister Geens bestuurt alsof hij een kruising zou zijn tussen Lorenzo de Medici, Al Capone en André Cools, maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent. Het resultaat van de werken van Geens is dan ook niet alleen een aanfluiting van de rechtsstaat en de democratie, maar ook technisch juridisch krakkemikkige wetgeving die in de praktijk onwerkbaar en contraproductief is."

Geens reageerde laconiek op de kritiek. "Dank voor uw vriendelijke en aanmoedigende woorden." Thiriar verwijderde de post uiteindelijk. "Ik heb de post vrijwillig verwijderd omdat ik de voorzitter van het hof en mijn korps niet in verlegenheid wilde brengen", besluit Thiriar. "Ik heb die post geschreven omdat ik zeer boos was, omdat men het niet nodig vindt om naar de magistraten te luisteren. Ik heb mijn kritiek misschien te scherp geformuleerd. De vergelijking met Al Capone of André Cools had ik beter niet gemaakt."