Vrouwen kiezen massaal voor thuisbevallingen door coronacrisis: "Geen goed idee"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Veel zwangere vrouwen kiezen uit schrik voor het coronavirus in extremis voor een thuisbevalling, maar volgens de beroepsvereniging is dat geen goed idee.

De cijfers liegen er niet om. Meer en meer vrouwen kiezen op dit moment om thuis te bevallen, door de coronacrisis. Maar dat is geen goed idee als we de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen mogen geloven. "Thuisbevallen gebeurt in een bepaalde context", vertelt voorzitter Marlene Reyns. "Het moet een goede zwangerschap zijn geweest, de bevalling moet goed verlopen, er moet thuis een en ander voorbereid worden en de afstand naar het ziekenhuis moet bekeken worden."

Bovendien moet er gecheckt worden of de hulpdiensten tijdig kunnen aanwezig geraken mocht dat nodig zijn en is het ook afhankelijk van het aantal beschikbare vroedvrouwen. "Maar als angst voor het coronavirus de enige reden is, lijkt ons dat niet ideaal. Het moet ruimer gedragen worden. Een thuisbevalling is iets waar je echt naartoe moet groeien."

Ziekenhuizen doen enorm veel moeite om 'gewone' patiënten gescheiden te houden van coronaslachtoffers. Zelfs vrouwen met symptomen van het coronavirus die moeten bevallen, worden apart behandeld. Voorlopig zijn er weinig vroedvrouwen die uitvallen met het coronavirus laat Reyns nog weten. Bovendien krijgen vroedvrouwen in de eerste lijn ook allemaal chirurgische mondmaskers.