CD&V niet te spreken over tijdelijke werkloosheid voor voetballers

door: BVDO
Waasland-Beveren en Cercle Brugge hebben hun voetballers op tijdelijke werkloosheid gezet door de coronacrisis. Voor CD&V is dat een niet te begrijpen keuze.

CD&V begrijpt niet dat de twee clubs voetballers op tijdelijke werkloosheid zetten. Voor de medewerkers van de club kan dat wel. "Maar topspelers, die jarenlang amper bijdroegen aan de sociale zekerheid, op tijdelijke werkloosheid zetten is in onze ogen niet correct”, zegt Leen Dierick (CD&V).

Want de heren profvoetballers willen volgens CD&V van een stelsel profiteren waaraan ze nauwelijks bijdragen in vergelijking met hun loon. “Door de RSZ-aftrek via plafondloon betalen topvoetballers ongeveer 694,84 € per maand aan bijdragen, ongeacht het loon”, vult kamerlid Steven Matheï (CD&V) uit. “Dat is beduidend lager dan het reële loon als je weet dat een voetballer gemiddeld 337.000 € per jaar verdient."

Al voor de coronacrisis uitbrak, werd aangekondigd om de fiscale voordelen van profvoetballers te beperken. Bovendien kost het voetbal de gemeenschap nog veel meer dan enkel de gemiste bijdragen. “En daarbij komen nog de kosten voor de gemeenschap wat betreft de inzet van politie bij wedstrijden. Er zijn grenzen aan de gulheid van de Staat.” Tegen januari 2021 zou er een nieuwe regeling moeten zijn.