Maatregelen zijn eraan voor de moeite: nieuwe studie zegt dat het coronavirus vier meter ver kan vliegen

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Een Chinese studie, gisteren gepubliceerd door het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention, doet de wenkbrauwen fronsen over onze anderhalve meter social distancing en enkele andere maatregelen.

In een hospitaal in Wuhan is een studie uitgevoerd die wel opvallende resultaten liet zien over hoe ver het virus kan vliegen. Bij niezen of hoesten gingen deeltjes van het virus tot vier meter ver. Alleen was niet duidelijk of het virus dan nog levensvatbaar was.

Op een intensive-care-afdeling werd het virus gewoon losgelaten. "Het virus werd op grote schaal verspreid in de lucht en aan het oppervlak van objecten op de intensive care en de algemene zorg, wat een potentieel hoog risico op besmetting voor zorgverleners en andere nauwe contacten met zich meebrengt", schrijven de onderzoekers.

De meest besmette gebieden waren in de buurt van patiënten op de intensive care. De meest besmette objecten waren muizen, gevolgd door vuilnisbakken en bedden en deurklinken. Maar de helft van de schoenen van het verplegend personeel had ook sporen van het virus. "We raden mensen sterk aan om de zolen van hun schoenen te desinfecteren voordat ze de afdelingen waar Covid-19 patiënten zijn gevestigd, verlaten", concludeerden de onderzoekers. Ze raden ook aan om de maskers na gebruik te desinfecteren, voordat ze worden weggegooid.

Het virus werd ook gevonden op de ontluchter waar de lucht in de kamers wordt afgevoerd. Gezien de aanzienlijke besmetting van de omgeving van de patiënten, geloven de onderzoekers dat thuisisolatie van mensen met een vermoeden van Covid-19 misschien geen effectieve controlestrategie is. De belangrijkste besmettingswijze van het nieuwe coronavirus zijn de relatief grote druppels die worden geproduceerd bij het hoesten of niezen.

Als voorzorgsmaatregel heeft de Verenigde Staten aanbevolen om het gezicht te bedekken om te voorkomen dat mensen die het virus dragen maar geen symptomen hebben, andere mensen kunnen besmetten door te praten of te ademen.