Professor waarschuwt: "Draag een mondmasker om anderen te beschermen, niet voor jezelf"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België roept Belgen op om een stoffen mondmasker te dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België wijst op het nut van het dragen van een mondmasker wanneer men zich buitenshuis begeeft. “We moeten dit zien als een instrument voor de collectieve strijd tegen Covid-19, niet als een instrument voor individuele bescherming”, zegt professior Jean-Michel Foidart, secretaris van de Academie. “Het doel is om de verspreiding van druppels in de sociale ruimte te vertragen en zo de mogelijkheid van virusverspreiding te beperken.

De chirurgische maskers filtreren 89 procent, wat bijna goed is voor maximale bescherming. Door het tekort dat dreigt, zou het vervaardigen van dit soort maskers een absolute prioriteit voor ons land moeten zijn, aldus de Academie.

En Foidart waarschuwt ook over de manier waarop een masker gebruikt wordt. "Een stoffen masker kan niet meer dan zes uur gedragen worden. Het moet correct gepositioneerd zijn om lekken te voorkomen en de neus, de mond en de kin te bedekken. Het masker moet worden verwijderd door de elastieken vast te pakken, zonder de voorkant van het masker aan te raken. De gebruiker moet onmiddellijk na het verwijderen van het masker zijn of haar handen wassen. Het masker zou ook vaak moeten worden gewassen, idealiter een keer per dag, bij 80 graden," zei Foidart.