CD&V-voorzitter Joachim Coens duidelijk: "Na de crisis onderzoekscommissie om te bekijken wat er fout liep"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Na de vele overlijdens in de woonzorgcentra en het veel te laat gekomen noodplan wil CD&V-voorzitter Joachim Coens dat er na de coronacrisis een onderzoekscommissie komt die nagaat wat er fout is gelopen.

Joachim Coens was vrijdagavond te gast in 'De Afspraak op vrijdag' bij Canvas. "Ik denk dat het belangrijk is dat er gekeken wordt naar wie waarvoor verantwoordelijk is", waarmee ook partijgenoot Wouter Beke, die verantwoordelijk is voor de woonzorgcentra, in het vizier komt. "En ik denk sowieso dat de crisis van die aard is en zo erg is op verschillende vlakken dat we – achteraf – onderzoek zullen moeten doen naar wat er allemaal fout is gelopen. Met een onderzoekscommissie, absoluut." 

Toch gaat het volgens Coens in de eerste plaats niet om personen, maar wel de structuren waarin de mensen moeten werken. "De crisis is van die aard, met alle gevolgen – of je nu zegt: dat nu te voorzien was of niet, … ook die vraag moet gesteld worden. Hoe zijn onze structuren daarop aangepast of niet, hoe zijn onze beslissingsniveau’s in geval van crisis, wie, wat is er gebeurd? Ik denk dat dat sowieso zal gebeuren.”

Volgens de voorzitter van CD&V moeten de werknemers in de zorgsector beter gewaardeerd moeten worden. “Die mensen willen nu veilig kunnen werken, maar anderzijds willen ze ook fundamenteel geapprecieerd worden. En ik denk dat dat een van de lessen is die we nu moeten leren. En dat is op verschillende vlakken uit te drukken: arbeidsvoorwaarden, combinatie werken en leven, en uiteraard ook de verloning vooral.”