Belgische instantie komt met advies voor alle burgers: "Draag katoenen mondmasker"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
We zouden met z'n allen best een mondmasker dragen wanneer we buiten komen. Dat is de aanbeveling van de Franstalige instelling ARMB, de Académie Royale de Médecine de Belgique.

Sinds het begin van de coronacrisis houden virologen vol dat het dragen van een mondmasker voor gewone burgers weinig nut heeft. ARMB beveelt nu toch aan om een 'alternatief' mondmasker, een handgemaakt masker van katoen, te dragen.

"In het publiek en in omstandigheden van externe sociale relaties met een laag risico op besmetting (openbaar vervoer, recreatieve activiteiten, winkelen, enz...) wordt het dragen van het zogenaamde "alternatieve" masker aanbevolen", klinkt het.

"Het katoenen masker bedekt 70% van de virale deeltjes, een efficiëntie die dicht bij die van chirurgische maskers ligt (89%). Totdat de chirurgische maskers in voldoende aantallen beschikbaar zijn, zijn stoffen maskers (één keer per dag gewassen op 80°) een effectieve vervanger."

Daarnaast wordt ook de social distancing benadrukt waarbij men een afstand van 2 meter adviseert, net als het vaak wassen van de handen.