UEFA-baas krijgt tonnen kritiek: "Was crimineel om die match te laten doorgaan"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De premier van Slovenië, landgenoot van UEFA-baas Aleksander Ceferin, verwijt hem de beslissingen over het voetbal puur uit winstbejag te maken.

Premier Janez Janša is zelf geen onbesproken persoon. Twee van zijn vroegere regeringen gingen onderuit door corruptie en hij onderhoudt ook goede banden met Viktor Orban. Hij liet zich uit over de houding van UEFA-kopstuk Ceferin. "Het was een criminele beslissing om wedstrijden zoals Atalanta-Valencia te laten doorgaan", klonk het bij de premier.

Slovenië heeft heel snel gereageerd op de coronacrisis en wist daarmee de dodentol te beperken tot 50 mensenlevens. Ceferin had al kritiek geuit op die aanpak, hij vond dat er te veel negativisme was. "We kunnen de mensen niet blijven zeggen dat het morgen nog slechter wordt dan vandaag. De regering moet de bevolking op een positieve manier informeren in plaats van paniek te zaaien", zei Ceferin.

De wedstrijd tussen Atalanta en Valencia wordt door heel wat experts beschouwd als een belangrijke bron van de ruime verspreiding van het coronavirus in Lombardije en Valencia. Van Ceferin moest die wedstrijd doorgaan. "Dat is het bewijs dat geld de belangrijkste drijfveer was", voegde Janez Janša er nog aan toe. "Door die wedstrijden heeft het virus zich verspreid over gans Europa. Het was een onverantwoordelijke en ronduit criminele beslissing van Ceferin. Hij is de grote baas, dus hij moet doen wat goed is."