Marc Van Ranst vreest wat er de komende weken nog komen gaat: “Wat je nu ziet, is het nog maar het begin”

door: PMN
Afbeelding bron: VRT
De Nationale Veiligheidsraad verraste woensdag iedereen door te beslissen dat er terug bezoek is toegestaan in de woon - zorgcentra. Het moet wel altijd dezelfde persoon is en hij mag de voorbije twee weken niet ziek zijn geweest.

Bij de woon - zorgcentra reageert men boos. Er wordt zelfs opgeroepen om deze maatregel niet op te volgen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vroeg ook al om deze maatregel terug te schroeven.

En ook viroloog Marc Van Ranst heeft zijn bedenkingen bij die maatregel. “Voor sommige bewoners van de woon - zorgcentra gaat bezoek wel meer dan welkom zijn”, legt Van Ranst uit in ‘Vandaag’. “Er zijn mensen die echt wel aan het vereenzamen zijn. Die hebben dat contact écht wel nodig. Meestal lukt het niet om te communiceren via Skype of smartphone.”

De vraag is dan of het nu de goede moment is om zo’n maatregel te nemen? “De woon - zorgcentra hebben al weken meer werk gehad dan ze zouden moeten hebben”, is het antwoord van Van Ranst. “Wanneer je dan ook nog rekening moet houden met bezoek, dat ook nog eens gepland moet worden en je moet die mensen de beschermingsmiddelen geven die je tot voor kort zelf niet had. Dat wordt niet éénvoudig. Er moeten toch een paar randvoorwaarden volbracht worden. Mensen die al contact hebben via andere manieren, moeten zeker ook niet op bezoek gaan. En elke dag op bezoek gaan, zal ook niet lukken want dat krijgen die woon - zorgcentra niet bolgewerkt.”

Sleutelen aan maatregel
“Men had dit met de sector moeten bespreken. De timing is ook minder dan gelukkig. Het kan niet dat die sector dat moet vernemen via de Veiligheidsraad. We moeten allemaal samenwerken, maar mensen zo voor verrassingen zetten, dat is niet de goede manier. Ik denk dat het verstandig om nog wat aan deze maatregel te sleutelen.”

Marc Van Ranst vreest voor wat er nog in de toekomst gaat gebeuren. “Dit toont ook aan met wat voor problemen we de volgende weken nog te maken gaan krijgen. Dit is nog maar één kleine maatregel die men versoepelt. De maatregelen nemen is makkelijk: dat is één A-4’tje. Maar die terugdraaien, daar gaat veel langer op gepraat moeten worden en is politiek veel meer beladen dan het nemen van de maatregelen. Voor het versoepelen van de maatregelen heb je eigenlijk een paar dikke boeken nodig als handleiding.”