Dokter Devos: "Moeten van regering mensen katten - en hondenmedicijnen toedienen"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Dokter Phillipe Devos is diensthoofd van de afdeling intensieve zorgen van het CHC in Luik. Hij ziet vreselijke dingen gebeuren in de Belgische ziekenhuizen.

Dokter Philippe Devos zegt bij Bel RTL dat er een gebrek is aan geneesmiddelen. “Er is vooral een gebrek aan het kalmerend middel Sedativa”, luidt het. “Als we geen kalmeringsmiddelen hebben, slaapt de patiënt niet als hij aangesloten is op een beademingstoestel. Het resultaat is dat er lucht in je longen wordt gepompt wordt terwijl je nog wakker bent. Dat kan de dood tot gevolg hebben.”

Dokter Devos zegt dat de verdeling van kalmerende middelen op dit moment het grootste probleem is. “We weten gewoon niet wat en wanneer ze kunnen leveren. Dat levert schrijnende toestanden op. Er zijn verschillende ziekenhuizen waar de regering opdracht heeft gegeven om honden - en kattenmedicijnen toe te dienen bij gebrek aan middelen.”

“Dokters moeten ook steeds vaker keuzes maken. Als je nog maar voor twee dagen voorraad hebt, als je e-mails stuurt maar geen antwoord krijgt, wanneer je dierenmedicijnen krijgt omdat ze niets anders meer hebben, is het voor artsen onmogelijk om een goede voorraad aan te maken. Sommige teams hebben al beslist dat ze keuzes maken wie ze eerst gaan verderhelpen. Dat zijn zij die het meeste overlevingskans hebben.”